Stegning af mad kan øge risiko for kræft med over 400%


Steger du ved for høj temperatur ?,   Hvordan ved du det ?,   Stegning er faktisk beskrevet som den største årsag til kræftfremkaldende stoffer, som kan øge risiko for kræft med over 400%. (-2;).

Andre medier i Danmark beskriver at stegning af mad er ok og IKKE danner transmutagene fedtsyrer (kræft fremkaldende fedtsyrer). Hvilket kommer meget an på din kogekunst hvad angår stegning af mad.

Temperaturen og tiden der steges i, er af al betydning for om din mad bliver kræftfremkaldende.

Stegning over 143 grader Celsius er farligt
I en PubMed.gov USA dokumentation helt fra år 1979 (-1;), er det påvist at stegning over 143 Grader Celsius, gradvist øgede mængden af transmutagene fedtsyrer. Ved 191 til 210 grader Celsius i 10 minutter blev der dannet betydelige mængder farlige kræftfremkaldende fedtsyrere.

Omvendt viste stegning ved 143 grader Celsius i 5 – 20 minutter, ingen betydelige dannelser af transmutagene fedtsyrere.

Gråt hår og leverpletter, tegn på oxidering af kroppen
Transmutagene fedtsyrere har meget kraftig oxiderende effekt inde i kroppen. Oxidering betyder iltning hvilket bl.a. fører til leverpletter først i titusindvis inde i kroppen før de dannes synligt uden på kroppen.  Daglige indtag af betydelige mængder oxiderende mad medfører bl.a. at brintoverilte dannes i hårsække og håret afbleges som det gror ud. Bemærk, oxidering i kroppen kan i stor stil også skyldes daglig mental stress og eller trauma. (-3;), 

”Smoke-point”
Der tales om ”smoke-point” for olier og fedt, hvilket er når olien bliver for varm og ødelægges og danner røg (smoke). Har man opnået så høj temperatur at ”smoke-point” er opnået, bør maden IKKE indtages da den her indeholder flere transmutagene giftstoffer.

Jo tyndere stegeolien er desto højere temperatur kan den holde til før ”smoke-point”.

Husk på at maden også i sig selv indeholder fedtstoffer som måske tåler meget lavere temperatur. Hvis man steger f.eks. Laks som indeholder støre mængder umættede Omega 3 fedtsyrer som kun tåler op til 150 grader Celsius, i meget tynd olie ved høj temperatur på f.eks. 200 grader, så vil der med sikkerhed dannes transmutagnene fedtsyrere op igennem hele Laksen, selvom det kun er en hurtig stegning af ydersiden.

Stegepander er ofte langt over 143 grader Celsius
Et gammelt Japansk trick går ud på at bruge træ-spisepinde vædet godt i vand i spidserne. Så holder man spidserne af træ-spisepindende ned i den opvarmede olie på stegepanden. Sådan kan man løbende undersøge temperaturen på stegepanden, og med tiden lære den rigtige temperatur og indstilling af apparatur m.fl. for sikker stegning.

Når træ-spisepindende med sine i vand vædede spidser kommer ned i den varme olie/fedt, opstår der små bobler ud af pindende, alt efter temperatur;  

  • Hvis der stille og roligt afgives små bobler fra pinde-spidserne, er temperaturen Ca. 150 – 160 grader Celsius.
  • Hvis boblerne er større og kommer hurtigere ud fra spisepindenes spidser, så er temperaturen allerede på 170 grader Celcius.
  • Hvis boblerne er meget større og kommer meget hurtigt frem, ofte med spruttende lyd, så er temperaturen 180 – 190 grader Celsius.

Ud fra PubMed.Gov´s undrsøgelser vil det være en god ide at skrue lidt ned for varmen, til lige før spisepindende bobler, så er stegepanden under 150 grader Celsius.

  • Ekstra Jomfru oliven olie har smoke-point ved sølle 160 grader.
  • Normal smør har smoke-point ved 177 grader.

Teflon er farlig ved over 200 grader Celsius
Ifølge oplysninger om teflon på Wikipedia, så beynder teflon at afgive giftige fluoridgasser ved temperaturer over 200 Grader Celsius. Disse gasser kommer ind i maden og ud i luften hvor kokken står og trækker vejret. (Hos kokke ses lungekræft hyppigere pga. luften ofte indeholder kræftfremkaldende gasser og eller små partikler af transmutagene fedtsyrere fra stegning).  

Friturestegning kan være farlig
Dybstegning, fritering, friturestegning, stegning ved nedsænkning af mad i varm olie eller fedt, som normalt er oplyst i Danmark at være mellem 150 – 204 grader Celsius, er altså potentielt farligt for dannelse af transmutagene fedtsyrere, alt efter valg af olie og madens indhold af eventuelt umættede fedtsyrere og fedttyper, og den indstillede temperatur og tiden der steges i.

Antioxidanter er meget vigtige
Selvom kroppen har sit eget forsvarssystem mod frie radikaler, så skal kroppen også have gode mængder antioxidanter fra kosten. Især fødevarer eller kosttilskud med gode mængder E-vitamin, C-vitamin, kolloid Selén er godt for kroppens forsvar mod frie radikaler.  Økologisk blåbær fra Urtekram er topklasse. Urten kryddernellike er en af de stærkeste antioxidanter nogensinde målt (afhænger af hvor meget man indtager og i hvilken form).

Psykisk er det godt at være i god ærlig balance med og over for sig selv. Eventuel daglig meditation vil sænke kroppens egen udledning af frie radikaler enormt, og dermed kan man spekulere i at kroppens eget forsvar mod frie radikaler, har mere overskud til mængden af frie radikaler fra kosten og omgivelserne.

Konklusion
Stegning kan godt udføres på en sund måde uden der dannes transmutagene fedtsyrere, så længe temperaturen holdes under 143 – 150 grader Celsius. Stegning med forkert olievalg og for høj temperatur til den valgte mad, kan i den grad være meget sundhedsskadeligt og øge risiko for kræft, leverpletter, gråt hår, øget aldring og alle andre lidelser i forbindelse med øget oxidering af kroppen via. kosten.

 

Kilder;

- (-1;) ”Effects of temperature and time on mutagen formation in pan-fried hamburger.”, Cancer Lett. 1979 Jul;7(2-3):63-9.

- (-3) ” Towards a "free radical theory of graying": melanocyte apoptosis in the aging human hair follicle is an indicator of oxidative stress induced tissue damage.
", FASEB J. 2006 Jul;20(9):1567-9. Epub 2006 May 24.

 - Wikipedia (Surface_chemistry_of_cooking)

- Gyldendal, den store danske (dybstegning)

- (-2) Let´s play Doctor, af Dr. J. Wallach og Dr. Ma Lan

- (-2) Let´s play Herbal Doctor, af Dr. J Wallach og Dr. Ma Lan

- Fat´s that heal, Fat´s that kill, Udo Erasmus

comments
November 23, 2016
Support others J. Viktor Fraust

Støt Dansk dyreværn

Dansk dyreværn operere udelukkende på donationer fra godhjertede mennesker. Dansk dyreværn er et sted hvor dyr behandles godt, mens de venter på at få et nyt godt hjem, måske hos dig? "Vi har selv to dejlige katte fra Dansk Dyreværns hjem. Jeg har besøgt…
January 10, 2017
Default Image
Nyttig viden J. Viktor Fraust

KOL kan afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler

A web page that points a browser to a different page after 2 seconds Artiklen er baseret på data fra medicinske databaser, se venligst "kilder;" i bunden af denne artikel. Omkring halvdelen af KOL-tilfælde er primært forårsaget eller aktiveret af bakterie…

Ny videnskab; Kunstige sødemidler fører til psykiske lidelser

Feb 11, 2017 245578
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Længe har vi hørt hvor farlige kunstige sødemidler er. Nu er…

Velkommen

Nov 10, 2016 215695
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Velkommen til Reddigselv.dk. Her finder du relevante og…

Kolloid sølv dræber kræftceller på 5 timer

Oct 13, 2016 160096
Default Image
A web page that points a browser to a different page after 2 seconds I 2004 virkede…

Vorter kan fjernes naturligt, uden kirurgi

Dec 06, 2016 157197
Vorter (verruca vulgaris) fjernes ofte kirurgisk, men der findes faktisk flere naturlige…

Sølv-behandling kan gendanne hele lemmer, organer og nervebaner

Dec 12, 2016 153167
Dette er nok en af de mest interessante artikler vi nogensinde har skrevet. Via en simpel…

Alvorligt; Kosmisk radioaktiv stråling steget 20% globalt

Nov 24, 2016 153163
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Øget risiko for kræft, cellenedbrydende lidelser og øget…

Kontroversielt; Radongas kan være livsforlængende

Nov 29, 2016 152626
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Kommuner advarer om radon fra undergrunden er farligt for…

Koldsved og nattesved er typisk mangel på et bestemt vitamin, uanset din alder

Feb 14, 2017 152576
Default Image
A web page that points a browser to a different page after 2 seconds Overgangsalder,…
Default Image
September 24, 2018

Sukker kan forlænge livet

in Nyttig viden by J. Viktor Fraust
Redirection to Reddigselv.dk Sukker er glukose som er med til at bremse det genetiske ur og dermed forlænge livet, men det kommer an på en række faktorer hvor meget sukker man skal have. Det er vigtigt at fortælle at kroppen selv danner glukose ud fra kosten…

Denne webside bruger cookies for at fungere korrekt. Ved at lukke denne boks godkender du vores persondatapolitik vedrørende brugen af cookies. Læs mere om vores persondatapolitik klik her
This website uses cookies stored on your computer to function correctly. By closing this boks you agree to our personal data politics concerning cookies. Read more about our personal data politics click here

t