Videnskab slår fast; Kosttilskud af protein øger muskelmasse og fysisk styrke
- Details
- Published: Monday, 01 August 2016 19:51
- Hits: 17439

Kliniske undersøgelser i 2015 viste at kosttilskud af proteiner både øgede muskelmasse og fysisk styrke i alle testede grupper. Nogle proteinkosttilskud indeholder desuden et stof som dræber kræftceller.
Kosttilskud med proteiner er ofte brugt af atleter og fysisk aktive individer til at opnå større resultater i muskelmasse og styrke og forbedre den fysiske ydeevne. Men der har været tvivl om kosttilskud med proteiner overhovedet har nogen positiv effekt på muskelmasse og ens fysiske styrke, ifølge forskellige kosteksperter.
Heldigvis har ”US Army Research Institute of Environmental Medicine, Military Nutrition Division” nu endelig lavet en stor undersøgelse af kosttilskud med proteiner og konkluderet at det har effekt.
Undersøgelsen omfattede sunde voksne mellem 18 og 50 år, der evaluerede effekten af proteintilskud alene eller i kombination med kulhydrater.
For utrænede individer havde kosttilskud med protein ikke den store effekt i de første uger med styrketræning. Men som varighed, hyppighed og mængde af styrketræning blev øget, fremmede tilskuddet af protein både muskelstørrelsen (Muskelhypertrofi) og muskelstyrken i både utrænede og trænede individer. Der er desuden beviser for at tilskud af protin kan fremskynde fysisk styrke i både udholdenheds og styrketræning.
Valle-proteiner er bedst
I et andet videnskabeligt eksperiment lavet af "The Human Performance Laboratory, Department of Kinesiology , University of Connecticut" i 2013, blev det bevist at valle-protein var betydeligt bedre end soya-protein til at opbygge muskelmasse.
Det skal suppleres at der ikke i nogen af de videnskabelige undersøgelser vi har læst, er taget højde for blodtyper. Blodtypekostvidenskaben beskriver at blodtype O bedst kan bruge animalske proteiner men ikke plantebaserede proteiner, mens blodtype A helt sikkert kan bruge plantebaserede proteiner ganske godt. Blodtype B og AB kan muligvis benytte både animalske og plantebaserede proteiner.
Valleproteiner fra mælk er kræfthæmmende
Lactoferrin er et stof fra valle-protein. Lactoferrin klæber sig fast til kræftfremkaldende substanser (carcinogener) og trækker dem med urinen ud af kroppen, hvilket er videnskabeligt dokumenteret og publiceret i "Anticancer Research and Cancer Letters".
Forskerne fra undersøgelsen understreger at en kost indeholdende valle-protein kan udvise en hæmmende effekt på udviklingen af flere typer svulster. Forskningen viser at valle-protein-elementet “Lactoferrin” forårsager apoptosis (programmeret celledød) i kræftceller. Japanske forskere har har senest dokumenteret og offentliggjort at Lactoferrin væsentligt reducerer; Tarmkræft, Lungekræft, Blærehalskræft og Tungekræft i dyr.
Flere billigere versioner af proteinpulver inkludere IKKE Lactoferrin. Det rene proteinpulver fra Naturdrogeriet.dk indeholder dog Lactofferin, og produktet er dansk produceret.
Hvor meget protein skal der til ?
I de videnskabelige undersøgelser vi har læst på PubMed i USA, er der benyttet Ca. 1,4gram protein pr. kilo. legemesvægt. Det er selve proteinindholdet som er 1,4 gram. Læs på dit produkt hvor meget ren protein der er i pr. 100gr, så din dosering bliver korrekt.
Eksempel;
Ved en kropsvægt på 70 kilo svare det til 98gram ren protein om dagen.
I Naturdrogeriets INSTANT valle-protein-pulver er der 76gram protein pr. 100gr. produkt.
For at opnå 98 gram protein om dagen skal du bruge 130gram af produktet om dagen.
For høj temperatur ødelægger proteiner
Hvis man tror man får korrekte proteiner fra en gennemstegt bøf kan man godt tro om igen. Videnskaben har påvist at proteiner som udsættes for en temperatur over 80 grader begynder at forandre sig til andre ukendte proteiner, hvilket er sat i kraftig forbindelse med udvikling af kræftceller.
Så det er en god ide at stege ved lave temperaturer og hvis man vil have gode proteiner skal kødet faktisk være rødt.
Epilog
Hvornår man skal tage proteinerne og hvilken type som fungere for dig er der mange meninger om, og selv mængden pr. dag pr. kropsvægt kan være meget individuelt. Denne artikel er ment til at belyse området "Kosttilskud af proteiner" for dig som ønsker at vide mere. Det er også vigtigt at forstå hvad som virker for dig, er ikke en garanti for det virker for andre og omvendt. Det er tilladt at forsøge sig frem og finde lige præcis det som virker for lige netop dig.
Kilder;
- PubMed, Ncbi.nlm.nih.gov
- Dokumentation (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440)
- Dokumentation (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24015719)
- Lactoferrin inhibits cancer (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21378334)
- Reddigselv.dk, artikel om Cancer (www.engle-forbindelsen.dk/index.php/cancer-kraeft)
- Artikelbillede fra Pixabay.com