Akne (acne vulgaris)

Hele 85% af den vestlige befolkning lider af hudlidelsen Akne. Artiklen her beskriver videnskabelige undersøgelser og naturlige midler som har effekt mod Akne.

Hormonel ubalance
En undersøgelse fra 1989 viste at hele 40% af mænd som led af Akne havde for højt østrogen men normal testosteron. 47% af kvinderne som led af Akne havde normalt østrogenniveau men for højt testosteronniveau. 

Zink øger testosteron.

Kobber øger østrogen.

Ved at indtage for meget østrogen fra f.eks. mejeriprodukter, øger man sit kobberniveau ud af balance i forhold til Zinkniveauet.

Mørk chokolade indeholder korrekte forhold af Zink og Kobber, og kan derfor være med til at normalisere hormonel balance i kroppen hvad angår Zink og Kobber.

D-vitamin
Der er fundet lave værdier af D-vitamin i mennesker som lider af Akne. Paradoksalt nok viser det sig at sollys kan forværre Akne hos visse hudtyper viser undersøgelser fra 1980 og frem.

Hudtype IV, som har let ved at blive solbrun og svært ved at blive solbrændt, har de mindste hudlidelser af alle hudtyper, men også svært ved at optage sollys til at danne D-vitamin nok. Gennemsnitligt havde alle hudtyper i en Svensk undersøgelse positive resultater af sollys mod sine hudlidelser som inkluderede Akne.

Har du en hudtype som ikke tåler sollys så godt, eller en hudtype som ikke får sollys nok her i Norden så anbefales der kosttilskud eller en kost som indeholder tilstrækkelige mængder D3-vitamin.

Læs her hvilken hudtype du har;
Hudtyperne

Mejeriprodukter
I 2011 viste en undersøgelse at mejeriprodukter og hvede er med til at forværre Akne, samt at ved at fjerne disse produkter fra sin kost ville Akne også formindskes. 

Zink
Når teenagere kommer i puberteten kommer de let til at mangle Zink, som indgår i sædproduktion hos drenge som bliver hurtigere ramt af Zink-mangel end piger.

Zink har antibakteriel effekt imod bakterien ”Propionibacterium acnes” som er involveret i Akne. 

Kosttilskud med Zink har i undersøgelser siden 1970 vist at have effekt mod Akne. Med Zink er det vigtigt at vælge et kosttilskud i balance og inklusiv Kobber, da Zink alene kan forhindre optagelsen af Kobber som også er et meget nødvendigt mineral som blandt andet sørger for at blodkar holder sammen.

Chokolade
Selvom flere adspurgte mener at chokolade forværrer deres tilstand af Akne, så er det nok nærmere lys chokolade der er tale om da det er tilsat komælk som er et mejeriprodukt. Mørk chokolade indeholder gode mængder af mineralerne Zink og Kobber. Zink har vist sig at virke mod Akne. 

Retinoider
Det mest populære produkt i behandlingen af Akne er cremer med retinoider. Retionoider kommer fra A-vitamin, og derfor er der også påvist for lave værdier af A-vitamin hos dem som lider af Akne. 

I målinger på mennesker som lider af Akne er der fundet for lave værdier af A- og E-vitamin i forhold til mennesker som ikke led af Akne.

Kosttilskud med 300.000 IU (90.000µg) dvs. 90.000 microgram A-vitamin dagligt er effektivt i behandlingen mod Akne.

Det kan være bedre at vælge et kosttilskud med højt indhold af betacaroten i stedet for A-vitamin. 1.500µg beta caroten er lig med 750µg A-vitamin.

Betacaroten omdanner kroppen selv til A-vitamin, hvilket er bedre og mere sikker end at indtage store doser A-vitamin.

Gulerødder
betacaroten har fået sit navn fra gulerødder (Engelsk; Carot). I gulerødder er der hele 9.040 µg betacaroten pr. 100gram gulerod. 

Der skal selvfølgelig spises en del gulerødder hver dag, og det er en god kilde til betacaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen, hvilket har effekt mod Akne.

E-vitamin og Selen
Vitaminmangel er årsag til en masse ubalancer i kroppen. E-vitamin er bl.a. en meget stærk antioxidant som ved mangel kan give hudlidelser heriblandt Akne.

Mineralmangel er årsag til mange lidelser, og hos dem som lider af Akne er der målt for lave værdier af mineralet Selen som også er en stærk antioxidant.

I et studie blev det påvist at 12 ugers kosttilskud med E-vitamin og Selenium (Selen) kunne formindske Akne.

Antioxidanter
I en stor undersøgelse fra 2005 beskrives oxidativ stress som en væsentlig faktor til Akne. Oxidativ stress kan opstå i kroppen af psykisk stress af enhver slags, men også fra kost kroppen ikke tåler, og især fra mad steget ved alt for høj temperatur, samt brug og indtag af olier og f.eks. margarine som direkte oxidere kroppen hvor Akne blot er et begyndende symptom for de meget farligere lidelser i forbindelse med oxidering af kroppen.

Oxidanter er frie radikaler som nedbryder DNA, celler og ja hele kroppen langsomt.

Stegt mad ved for høj temperatur gør både smør, olier og fedtsyrer i maden harske og dermed til transmutagen fedt som indeholder meget stærke frie radikaler som ødelægger kroppen på sigt.

Antioxidanter
Det vil være klogt at indtage en kost som indeholder gode mængder antioxidanter, som f.eks. blåbær (de små og desværre dyrere). Amerikanske blåbær, de store, er ikke rigtige blåbær og indeholder ikke i nærheden af særlig mange antioxidanter.

Kosttilskud med alle vitaminer, mineraler, CoEnzym Q10 og store mængder C-vitamin er ofte et rigtig godt supplement som indeholder store mængder antioxidanter.

C-vitamin
En stærk antioxidant og et meget nødvendigt vitamin mennesker ikke selv kan danne, som dyr kan. Mennesker har dog behov for ligeså meget C-vitamin som dyr har.

C-vitamin har i undersøgelser vist gode resultater mod Akne.

Det anbefales at supplere med hele 1.000mg C-vitamin hver dag.

Margarine
I madlavning er visse produkter simpelthen noget som burde være ulovligt, som f.eks. margarine som forårsager stor oxidation i kroppen, hvilket er yderst farligt. 

Nogle håndtere oxidanter bedre end andre, men på sigt vil margarine ødelægge helbredet.

Brug i stedet rigtig smør. Konventionel smør som f.eks. Kærgaarden er et blandingsprodukt af både smør og margarine så den er kun 50% bedre end rigtig smør.

Omega 3
Forholdet mellem omega 3 og 6 er ofte forkert i mennesker, pga. overflod af Omega 6 i maden og alt for lidt Omega 3. Dem som har et højt indtag af Omega 3 har også mindre akne end dem med lille indtag af Omega 3, viser flere undersøgelser. 

Reservatrol
I rødvin findes en antioxidanttype kaldet ”reservatrol” som i et studie er bevist at have antibakteriel egenskab mod bakterien ”Propionibacterium acnes” som er involveret i Akne. 

Plante Enzymer
Dr. Wallach i USA påpeger at Akne kan opstå ud af fødevareallergi, og anbefaler HCI og fordøjelsesenzymer til at hjælpe med fordøjelsen. 

Opsummering
Akne er en lidelse som rammer dem med hormonel ubalance, måske som resultat af en forkert eller mangelfuld kost eller fødevareallergi. Bakterien ”Propionibacterium acnes” er involveret Akne men årsagen til den trives kan være alle de andre i denne artikel nævnte faktorer. Psykologiske faktorer kan også spille ind, da oxidativ stress er beskrevet som en væsentlig faktor hos mange med Akne. 

Man kan f.eks. læse om blodtypekost som anbefaler en kost til lige netop ens blodtype, hviket kan forbedre ens helbred. At spise mod sin blodtype kan er stærkt forbundet til fødevareallergi og andre lidelser;

Blodtyper

Kosttilskud kan hjælpe. Det bedste kosttilskud vi kan anbefale er LivsEnergi Maxi, da det netop indeholder store mængder antioxidanter, alle vitaminer, mineraler og alle aminosyrer som alt sammen er bevist at have en effekt mod Akne.

LivsEnergi Maxi, og Plante Enzymer til fordøjelsen kan f.eks. købes hos Golden-Products.


Kilder;

 • Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris
  • Department of Human Nutrition, Faculty of Health Science, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland. 2016.
 • Preliminary evidence for vitamin D deficiency in nodulocystic acne
  • Department of Physical Medicine and Rehabilitation; Ankara Occupational Diseases Hospital; Ankara, Turkey
  • Department of Dermatology; Ankara Occupational Diseases Hospital; Ankara, Turkey

 • Foodcomp.dk (Fødevaredatabase)
 • Acne vulgaris aggravated by sunlight.
  • Allen HB, LoPresti PJ. 1980.
 • Epidemiological studies of the influence of sunlight on the skin.
  • Department of Dermatology, Karolinska Hospital, Stockholm, Sweden. 1989.
 • Evidence for acne-promoting effects of milk and other insulinotropic dairy products.
  • Department of Dermatology, Environmental Medicine and Health Theory, University of Osnabrück, Osnabrück, Germany. 2011.
 • Serum 25-hydroxy vitamin D levels in patients with acne vulgaris and its association with disease severity. 2015.
  • Professor of dermatology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
  • Resident of Dermatology, Rasoul-e-akram Hospital, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
  • Young Researchers Club, Tehran Medical Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
  • Dermatologist, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
  • Dermatologist, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
 • Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults.
  • Department of Internal Medicine, Wayne State University School of Medicine, Detroit, Michigan, USA. 1996.
 • Oxidative Stress in Patients With Acne Vulgaris
  • Department of Dermatology, Kahramanmaras Sutcuimam Medical Faculty, Kahramanmaras, TR-46000, Turkey
  • Department of Biochemistry, Kahramanmaras Sutcuimam Medical Faculty, Kahramanmaras, TR-46000, Turkey
 • OXIDANT/ANTIOXIDANT STATUS IN OBESE ADOLESCENT FEMALES WITH ACNE VULGARIS
  • From the Department of Biochemistry, Faculty of Science, King Abdulaziz University, Jeddah, Saudi Arabia. 2009.
 • Vitamin C in dermatology
  • Consultant Dermatologist, Joshi Hospital Maharashtra Medical Foundation, Jehangir Hospital, Apollo Group, Pune, Maharashtra, India. 2013.

 • PubMed (ncbi.gov), En af verdens største medicinske databaser

 • PixaBay.com (Artikelbillede)
comments
November 23, 2016
Support others J. Viktor Fraust

Støt Dansk dyreværn

Dansk dyreværn operere udelukkende på donationer fra godhjertede mennesker. Dansk dyreværn er et sted hvor dyr behandles godt, mens de venter på at få et nyt godt hjem, måske hos dig? "Vi har selv to dejlige katte fra Dansk Dyreværns hjem. Jeg har besøgt…
January 10, 2017
Default Image
Nyttig viden J. Viktor Fraust

KOL kan afhjælpes med vitaminer og andre naturlige midler

A web page that points a browser to a different page after 2 seconds Artiklen er baseret på data fra medicinske databaser, se venligst "kilder;" i bunden af denne artikel. Omkring halvdelen af KOL-tilfælde er primært forårsaget eller aktiveret af bakterie…

Ny videnskab; Kunstige sødemidler fører til psykiske lidelser

Feb 11, 2017 313479
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Længe har vi hørt hvor farlige kunstige sødemidler er. Nu er…

Velkommen

Nov 10, 2016 260158
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Velkommen til Reddigselv.dk. Her finder du relevante og…

Vorter kan fjernes naturligt, uden kirurgi

Dec 06, 2016 228105
Vorter (verruca vulgaris) fjernes ofte kirurgisk, men der findes faktisk flere naturlige…

Kolloid sølv dræber kræftceller på 5 timer

Oct 13, 2016 226564
Default Image
A web page that points a browser to a different page after 2 seconds I 2004 virkede…

Sølv-behandling kan gendanne hele lemmer, organer og nervebaner

Dec 12, 2016 223183
Dette er nok en af de mest interessante artikler vi nogensinde har skrevet. Via en simpel…

Koldsved og nattesved er typisk mangel på et bestemt vitamin, uanset din alder

Feb 14, 2017 223032
Default Image
A web page that points a browser to a different page after 2 seconds Overgangsalder,…

Alvorligt; Kosmisk radioaktiv stråling steget 20% globalt

Nov 24, 2016 219538
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Øget risiko for kræft, cellenedbrydende lidelser og øget…

Kontroversielt; Radongas kan være livsforlængende

Nov 29, 2016 218825
Default Image
Redirection to Reddigselv.dk Kommuner advarer om radon fra undergrunden er farligt for…
Default Image
September 24, 2018

Sukker kan forlænge livet

in Nyttig viden by J. Viktor Fraust
Redirection to Reddigselv.dk Sukker er glukose som er med til at bremse det genetiske ur og dermed forlænge livet, men det kommer an på en række faktorer hvor meget sukker man skal have. Det er vigtigt at fortælle at kroppen selv danner glukose ud fra kosten…

Denne webside bruger cookies for at fungere korrekt. Ved at lukke denne boks godkender du vores persondatapolitik vedrørende brugen af cookies. Læs mere om vores persondatapolitik klik her
This website uses cookies stored on your computer to function correctly. By closing this boks you agree to our personal data politics concerning cookies. Read more about our personal data politics click here

t